Discriminatie bestrijd je niet met de grondwet

Vandaag verscheen er in de Metro een interview van Mark Rutte van nogal wat stof deed opwaaien. Mark Rutte, de man die dagelijks het verwijt krijgt alles weg te lachen en niet eerlijk te zijn, was volgens ons voor het eerste sinds 4,5 jaar wel eerlijk. Volgens Mark Rutte maakt het wel degelijk uit of je Jan of Mohammed heet. Met de daar op volgende uitspraak:

Informatie

‘Ik kan tegen Nederland zeggen: ‘discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.’ Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.’

En hoe oneerlijk en vervelend deze opmerking klinkt, hij heeft gelijk. We kunnen honderden wetten verzinnen tegen discriminatie. We kunnen werkgevers die discrimineren vervolgen. We kunnen winkels die discrimineren vervolgen. We kunnen alles en iedereen die discrimineert vervolgen. Want het mag niet en dat staat in de grondwet. Maar geen wet gaat er voor zorgen dat iemand geen vooroordelen heeft. Geen wet gaat tegen houden dat Jan opzettelijk niet naast Mohammed gaat zitten in de trein.

Als Nederlander, allochtoon met een Nederlands voornaam, een Perzische achternaam, een Afrikaans uiterlijk en ook nog eens gay is deze sollicitant gewend om te gaan met vooroordelen en discriminatie. En ja bepaalde van deze kenmerken zorgen er voor dat het lastiger is om je te vestigen op bepaalde plekken in de maatschappij. Het is schandalig dat iemand van de 3e generatie ’allochtoon’ harder moet vechten voor een plek in de maatschappij dan een autochtoon. Maar dat iets schandalig is maakt het niet minder waar. En we zullen er niet omheen draaien dat dit oneerlijk is. En de wereld is niet eerlijk, Nederland is niet eerlijk. Maar van alle oneerlijke plekken in de wereld is Nederland misschien wel de minst oneerlijke plek op de wereld om je plek te kunnen veroveren.

Informatie

‘No law’s gonna change us, We have to change us’.
We kunnen strijden tegen ongelijkheid. Oproepen tot gelijkheid maar dat komt niet voort uit een wet maar dat moet vanuit ons zelf komen.
Je kunt Mark Rutte een rechtse hufter vinden om zijn uitspraak maar je kan hem moeilijk ongelijk geven. Als maatschappij kun je er wel voor zorgen dat zijn gelijk op termijn geen stand houdt.